wandelen door het verleden

vanaf € 25,50 p.p.

Middelburg

Wandelen door Middelburg staat gelijk aan wandelen door de tijd. Middelburg was na Amsterdam de belangrijkste VOC stad. De diverse grote panden in de binnenstad vormen een tastbare herinnering aan deze gouden periode.

Direct reserveren Meer informatie »

Alles over deze speurtocht

  1. 2,8
  2. 1
  3. 54
  4. Ja
  5. Ja

De Fotospeurtocht start bij het Zeeuws Museum, gelegen aan het bijzonder mooie plein Abdij. De Abdij van Middelburg heeft een bijna 91 meter hoge toren, grenzend aan de Nieuwe Kerk en de Koorkerk, die de Lange Jan genoemd wordt en voor velen het symbool van Middelburg is. De Lange Jan is in de verre omtrek te zien en wijst u de weg.

In de Nieuwe Kerk bevindt zich het marmeren graf van de Zeeuwse zeehelden Cornelis en Johan Evertsen. In de nabijheid van de Abdij staat de 15e-eeuwse Munttoren. Het Abdijcomplex huisvest nu onder meer het Provinciehuis en het Zeeuws Museum.

 

Stadhuis van Middelburg

De oudste delen van het, tegenwoordig als universiteitsgebouw in gebruik, laatgotische Stadhuis aan de Markt dateren uit 1458. Acht leden van de Zuid-Nederlandse architectenfamilie Keldermans werkten hieraan mee. In de gevel bevinden zich beelden van de graven en gravinnen die over Zeeland geregeerd hebben.

Naast het Stadhuis en de Abdij zijn enkele andere bekende monumentenpanden de Sint Jorisdoelen, het Van de Perrehuis (waarin thans gevestigd het Zeeuws Archief) en Huize ‘s-Hertogenbosch. Uiteraard komt deze Fotospeurtocht langs deze monumenten.

 

Monumentenstad

Ooit had – van de Nederlandse steden – Middelburg, na Amsterdam, de meeste historische gebouwen, daarna was het lange tijd, na Amsterdam en Maastricht, de derde monumentenstad. Ondanks de gevolgen van de oorlog (vernietiging van enkele honderden monumenten) en de sloop van veel oude panden in de jaren vijftig en zestig, is Middelburg met ruim 1100 rijksmonumenten de zevende monumentenstad van Nederland. De steden met de meeste rijksmonumenten zijn Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Leiden, Den Haag en Haarlem. Aan het begin van de jaren zeventig kreeg de restauratie van monumenten een impuls. In het internationale monumentenjaar 1975 werd Middelburg uitgeroepen als een van de voorbeeldsteden.

Middelburg (en het Zeeuws Museumcafé) is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Het ligt op loopafstand van het station van Middelburg.

Een stukje geschiedenis

Middelburg ligt op het voormalige eiland Walcheren. Het is al voor het midden van de 9e eeuw ontstaan. Rond die tijd bevond zich er een ringwalburg, die of als verdediging tegen de Vikingen bedoeld was, of juist gebouwd werd door de Viking-koning Harald zelf, die in 841 van keizer Lotharius Walcheren in leen kreeg. Rond 1125 werd een abdij gesticht. Deze omvatte onder meer twee kerken, de 14e -eeuwse Koorkerk en de 15e -eeuwse Nieuwe Kerk. Vermoedelijk ligt graaf Willem II, de vader van Floris V, in de Koorkerk begraven. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten van graaf Willem I van Holland en van gravin Johanna van Vlaanderen.

Aanvankelijk was de ten oosten van de stad gelegen zeearm het Sloe nog bevaarbaar. Hierdoor kon Middelburg een welvarende handelsstad worden, de belangrijkste van de Republiek na Amsterdam. Zowel de VOC als de WIC hadden er een zogeheten “Kamer”. Veel  Engelse en Franse schepen deden de Middelburgse haven aan. De namen van straten en oude huizen verwijzen vaak naar het buitenland.

 

In tegenstelling tot veel andere Zeeuwse plaatsen koos Middelburg na de inname van Den Briel in 1572 (evenals Amsterdam) voor de kant van de Spanjaarden, maar na een lang beleg door de geuzen moest de stad zich in februari 1574 bij de Prins aansluiten. Nadat de Staten-Generaal van de Nederlanden zich, in 1583, in de Noordelijke Nederlanden hadden gevestigd, kwamen zij aanvankelijk in Middelburg bijeen. Vanaf 1585 werd Den Haag de vergaderplaats.

Middelburg was tot het einde van de 16e eeuw de grootste koopstad van de Noordelijke Nederlanden en t/m het derde kwart van de 17e eeuw de, op vier na, grootste stad (meer inwoners dan Den Haag en Utrecht) van het land. Tot het laatste kwart van de 17e eeuw was Middelburg de, op een na, grootste havenstad van de Republiek. Als VOC-stad had Middelburg (Kamer van Zeeland) half zoveel macht als Amsterdam; Middelburg was echter even belangrijk als de andere vier VOC-steden Delft, Enkhuizen, Hoorn en Rotterdam bij elkaar.

 

Bron: Wikipedia

 

Adres startlocatie
Abdijplein 1
4331 BK Middelburg
0118653081 zeeuwsmuseum.nl

Reserveer deze speurtocht

Gerelateerde speurtochten

vanaf € 22,75 p.p. alle dagen

Nijmegen

Nijmegen is meer dan 2000 jaar oud. Volg de Romeinen in Nijmegen en struin daarna langs de hippe boetiekjes in de winkelstraten van de oudste stad van Nederland.  

Startpunt: Koffie & Eethuis De Heerlijckheid

Bekijk deze speurtocht

Sluiten

Sluiten